RAID, ofwel Redundant Array of Independent Drives, geeft de mogelijkheid om meerdere schijven samen te voegen tot 1 volume, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om 1 of meer schijven als 'redundantie' in te stellen. Het aantal schijven redundantie geeft aan hoeveel schijven er mogen falen zonder dat er data verloren gaat. RAID wordt door consumenten hoofdzakelijk toegepast in NAS (Network Attached Storage) systemen, waarop onderstaande uitleg dan ook gericht is.
Doordat er een of meerdere schijven mogen uitvallen wordt RAID vaak verward met een backup, want als er een schijf stuk gaat is er met de data immers niks aan de hand. Het enige probleem met die redenatie is alleen dat er veel meer manieren zijn om data kwijt te raken.
Uiteraard zijn er de vrij rigoreuze manieren: brand, diefstal, blikseminslag en waterschade. Wordt de NAS door een van deze zaken getroffen dan is de data toch echt weg. Veel mensen sluiten wel een verzekering tegen deze zaken af voor de inboedel, maar daarmee heb je je onvervangbare data zoals digitale foto's toch echt niet terug.
Deze rigoreuze oorzaken zijn echter bij lange na niet de enige oorzaken naast schijfuitval:
Een backup beschermt tegen al deze zaken. RAID beschermt alleen tegen schijfcrashes. RAID is dus geen backup.
Wat zijn dan de mogelijkheden om onvervangbare data wél veilig te stellen?
Een externe schijf aan de NAS en daarop automatisch backups laten wegschrijven. Omdat de externe schijf vlakbij de NAS ligt, én direct met de NAS verbonden is, is het echter wel noodzakelijk om de schijf op te bergen na het maken van een backup. Liefst buitenshuis. Eventueel zou een roulatie schema met meerdere schijven kunnen worden toegepast. Het nadeel van deze methode is dat er enige discipline voor nodig is. In de praktijk worden backups in eerste instantie met enige regelmaat gemaakt, maar na verloop van tijd neemt de tijd tussen de backups toe totdat het fout gaat en de laatste backup een paar maanden oud blijkt te zijn.
Een backup van de onvervangbare data op een lokale PC. Minder veilig dan bovenstaande, maar beter dan niets. Makkelijker actueel te houden doordat het geautomatiseerd kan.
Een geautomatiseerde backup van NAS naar NAS. Het is in veel gevallen mogelijk om met een NAS een backupschema in te stellen waarbij de data wordt weggeschreven op een tweede NAS. Deze tweede NAS kan ook op een andere lokatie staan, waarmee je de data dus ook veilig stelt tegen de rigoreuzere manieren om van de data af te komen. Het is uiteraard ook een goede optie om met een vriend of familielid met een NAS af te spreken dat er bij elkaar een backup weggeschreven kan worden. Deze methode heeft daarnaast als voordeel dat het in principe een kwestie is van eenmalig instellen, waarna de rest verder vanzelf gaat.
Een backup naar een online backup service, zoals Strato HiDrive of Amazon S3. Het nadeel hiervan is dat het wel relatief duur is per GB, en dat je bestanden dus op een 'vreemde' server staan. Het voordeel is echter dat de bestanden buitenshuis staan zonder dat je zelf ergens een extra NAS moet plaatsen, en dat deze online backup partijen zelf ook weer backuppen.
Zorg er in ieder geval voor dat onvervangbare data op meerdere plekken staat opgeslagen en vertrouw nooit 100% op één apparaat! Alles gaat op een dag stuk!